Als we het denken te weten wordt het tijd om te ervaren wat al die theorieën over...

...communicatie, management en leiderschap werkelijk inhouden.

Als we het denken te weten wordt het tijd om te ervaren

Verhaal van Rob na zijn burn-out

In de huidige maatschappij is het als vanzelfsprekend dat alles sneller, beter en efficiënter moet. Op de werkvloer, waarin ik een hoge ambitie had, kwamen deze punten altijd terug. Het duurde dan ook slechts 2 jaar voordat ik mezelf voorbij gelopen was en mezelf in een burn-out bevond. 15 maanden lang heb ik hiertegen gevochten, ik wilde dit niet, dit kwam niet goed uit, ik moest verder groeien, dit was juist langzamer, slechter en absoluut niet efficiënt. Ik kwam niet meer mee in de maatschappij en dat voelde als mislukking.

Vanuit mijn werkgever kreeg ik het advies en de mogelijkheid om de cursus de kortste klap naar Meesterschap; PK2: Selfmanagement te volgen. Sceptisch als altijd stapte ik hierin. Gaan we weer, dacht ik. Iemand die komt vertellen wat ik moet doen om beter te worden. Daarvan hadden  zich er ondertussen genoeg gemeld en niets heeft mij echt geholpen.

Totdat ik de cursus volgde. De hele opzet is anders dan alles wat ik gewend was. En geloof me, iemand met meerdere vormen van therapie, een 15-tal zogenaamde soft-skill cursussen en alle goedbedoelde adviezen van mensen die precies wisten wat ik mee had gemaakt, kan hierover oordelen.

Tijdens deze cursus kreeg ik de tools aangereikt om in mezelf te kijken, niet oppervlakkig, maar echt diep in mijn eigen persoon. Confronterend? Nee, je bent tenslotte wie je bent en je weet dit allang van jezelf. Verhelderend? Absoluut! Je leert jezelf begrijpen en kan daardoor aan de hand van enkele basisprincipes je eigen handelen verklaren. Klinkt cliché? Ja zo klinkt het, maar net als wat ik al eerder aangaf; de waarheid zit dieper. Je kan je eigen handelen verklaren, je kan dit gedrag beter sturen, je kan jezelf en situaties accepteren en je hebt een stuk minder zorgen aan je hoofd. Puur omdat je weet dat je vanuit je gevoel handelt en niet vanuit de verwachting van de maatschappij. En des te dichter je bij je gevoel blijft, des te sterker voel je je als mens.    

En nu?

Nu heb ik mijzelf hervonden en heb ik mijn innerlijke balans hersteld. Tuurlijk vaar ik nog mee met bepaalde normen en waarden binnen de maatschappij, maar  alleen die normen die dicht bij mij als persoon staan. Dat voelt heerlijk!

Nu kijk ik weer vooruit, heb ik mijn eigen krachten leren erkennen en vooral mezelf leren accepteren. Dit straal ik nu uit naar mijn omgeving en zodoende geef ik mijn directe omgeving (vrienden/collega’s) een sprenkeltje van de positieve energie die ik in mijzelf hervonden heb.

En mijn werkgever? Die heeft die geïnspireerde collega terug, verbeterd en praktisch hersteld. Met de juiste motivatie en het plezier in hetgeen wat hij doet. En dat is waar het om draait bij PK2:Selfmanagement. De innerlijke balans herstellen en het plezier in je eigen persoon terugvinden.

Medewerker ICT organisatie Rob