Als we het denken te weten wordt het tijd om te ervaren wat al die theorieën over...

...communicatie, management en leiderschap werkelijk inhouden.

Als we het denken te weten wordt het tijd om te ervaren

Koopverslaving

Geschreven door: 

Een gezellig dagje shoppen is best leuk, maar wanneer je hele leven draait om het kunnen doen van aankopen, dan is dat een probleem. Graag geld uitgeven is niet erg, maar wanneer je blijft kopen, terwijl je niets nodig hebt en er schulden ontstaan, dan wordt het tijd dat je alarmbellen gaan rinkelen. Ojee een koopverslaving.

Kenmerken koopverslaving

Je kunt de verleiding iets te kopen meestal niet weerstaan. Je ervaart een spanning wanneer je gaat winkelen. Een aankoop brengt tijdelijk verlichting en de bedragen die je uitgeeft worden groter. Je hebt geen zin in opmerkingen over je koopgedrag, dus je doet het heimelijk .

Koopverslaving leidt tot sociale problemen. Het leidt tot schulden en je merkt dat het merendeel van je aankopen geen zin heeft, anders dan de tijdelijke bevrediging die de aankoop brengt.

Dat mensen koopverslaafd worden heeft verschillende redenen. Een lichte depressie komt regelmatig voor. Koopverslaafden kampen vaak met een laag zelfbeeld en proberen dit op te krikken met hun aankopen. Het sociale contact met de verkopers doet ze goed. Ze voelen zich door hen erkend. Mensen die gevoelig zijn voor verslavingen hebben sowieso meer kans om een koopverslaving te ontwikkelen.

Koopverslaving kan zich al vroeg ontwikkelen. We leven in een jachtige tijd en ouders werken tegenwoordig vaak beiden, waardoor de controle op de kinderen te klein wordt. Dit gaat vaak samen met een schuldgevoel van de ouders over de gebrekkige aandacht die zij hun kinderen geven en de compensatie van dat schuldgevoel in de vorm van cadeautjes. Wanneer ouders dan ook nog cadeautjes gaan geven als beloning voor prestaties van hun Kinderen worden zo gevoed met de illusie dat materie ze gelukkig kan maken. En jong geleerd blijkt oud gedaan.

Hoe ga je ermee om?

Omdat koopverslaving op een illusie berust is het nuttig om aan uzelf te gaan werken. In de tussentijd blijf je allert en vraag je jezelf: “Heb ik dit echt nodig”. Erover praat met een psycholoog is niet afdoende, maar met een 3-daagse sensitieve co-training voor persoonlijke ontwikkeling waarbij transformatie van je persoonlijkheid mogelijk is, heb je een uitstekende kans van slagen.